Tarihçe

Bilgili Holding
Akaretler Sıraevler

İkonik gayrimenkul projeleri geliştirme, rafine yaşam kültürleri yaratma konusundaki tutkusu, eşsiz bilgi birikimi ve mükemmelliğe olan bağlılığıyla Bilgili dünyanın dört bir yanından seçkin yatırımcılar aracılığıyla yaratıp yönettiği fonlar, dünyaca ünlü markalarla yaptığı ortaklık ve iş birlikleriyle ticari ofis ve perakendeden, lüks konaklama, konut projeleri ve karma kullanımlı projelere farklı varlıkları kapsayan geniş bir gayrimenkul portföyüne sahiptir.

Dünya çapında hayata geçirdiği seçkin ve zamansız gayrimenkul projeleriyle geleceği tasarlamanın yanı sıra toplumlar için ekonomik, kültürel ve çevresel değerler yaratırken, gelecek kuşaklar için de sürdürülebilir değerlerin taşıyıcısı olma bilinciyle hareket eder.

Fikir aşamasından, proje geliştirmeye, tasarımdan finansmana kadar bütünsel bir yaklaşımla iş yapan; insana, çevreye ve dünyaya saygıyı ilke edinen Bilgili gayrimenkul geliştirme ve yatırım, turizm, global varlık yönetimi alanlarında faaliyet göstermektedir.

Akaretler Sıraevler, İstanbul'un tarihi dokusunu günümüze taşıyan önemli bir konut kompleksidir.

Akaretler Sıraevleri, 19. yüzyılın sonlarında Sultan Abdülaziz döneminde yapımına başlanmıştır. İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde, Maçka Aziziye Camii'ne gelir sağlamak amacıyla inşa edilmiştir. Sarkis Balyan tarafından tasarlanan bu yapılar, Sultan Abdülaziz'in tahttan indirilmesiyle Maçka Aziziye Cami projesinin gerçekleşememesine rağmen, vakıf üzerine gelir kaydetmiştir. Bu nedenle semt, Akaretler olarak anılmıştır.

Toplamda 66 parsel üzerinde 133 konut biriminden oluşan Akaretler Sıraevleri, Süleyman Seba Caddesi ile Şair Nedim Caddesi'nin kesiştiği noktada, eğimli bir arazi üzerine inşa edilmiştir. Bu sıraevler, Osmanlı bürokrasisinin ilk “rezidans”larından biri olarak kabul edilir. Konutların mimarisi, Neoklasik tarzda olup, erken Barok ve Rokoko etkilerini taşır. Sarkis Balyan’ın “Cepheden planlamaya geçiş” ilkesine göre tasarladığı Akaretler Sıraevler’in cephesinde yalın, simetrik, neo-klasik tarzda motifler kullanılmış. Geleneksel Türk Konutu ile tezat oluşturan hususlar olsa da cumbalı pencere kullanımı gibi noktalarda yerel bir yaklaşımın olduğu da söylenebilir. Yapı geleneksel ile batılı unsurların bir sentezi olarak da tanımlanabilir.

Akaretler Sıraevleri, tarihi süreçte önemli kişilerin de uğrak noktası olmuştur. Zübeyde Hanım'ın burada kaldığı ve Mustafa Kemal Atatürk'ün dilbilimci Ferdinand de Saussure ile tanıştığı, ileride Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu'nun temellerinin atıldığı bilinmektedir.

Uzun yıllar Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün himayesinde kalan Akaretler Sıraevleri, 90'lı yıllarda başlayan yenileme çalışmaları sonucunda 2008 yılında tamamlanmıştır. Bugün restore edilen Akaretler Sıraevleri, modern kent yaşamına kazandırılmıştır ve şehrin tarihi dokusunu koruyarak günümüzde de önemli bir cazibe merkezi olmaya devam etmektedir. Bu örnek, 19. yüzyılda tasarlanan bir yapının günümüzde işlevlendirilerek kullanılabilir olduğunu göstermesi açısından da dikkat çekicidir.

Eşsiz tarihi yapısının yanı sıra Akaretler Sıraevler'i çekici kılan bir başka özellik de İstanbul'daki konumu. Boğazın kıyısı, şehrin merkezi, eski İstanbul ve İstanbul'un en ünlü moda ve iş merkezi olan Nişantaşı'na yakınlığı sayesinde geniş bir müşteri kitlesine ziyaretçi etmektedir. Sunduğu birçok farklı etkinlik ve mekân seçenekleri ile Akaretler İstanbul’un en önemli kültür sanat ve kent yaşam destinasyonlarından biri haline geldi.

Türkiye’nin modern ve dinamik kent hayatının kalbi olan Akaretler’in popülerliği uluslararası bir üne kavuştu ve uluslararası Time Out dergisinin Dünya’nın En Havalı Caddeleri listesinde yer aldı.

Yönetim